Pilleovne – Hvad er det?

Bunke med træpiller klar til at komme i en pilleovn

Det er ikke så længe siden, at der her på siden blev skrevet om brændeovne og deres åbenlyse fordele med hensyn til hygge, men brændeovnes miljøvenlighed. Samtidig blev det beskrevet hvordan der var modeller, som udover brænde, også kunne fyres op med træpiller. Har man læst det kan man formentlig gætte sig til hvad en pilleovn og et pillefyr, fyres op med.

I det følgende vil det blive beskrevet hvordan pilleovne og pillefyr fungerer, her er det vigtigt at pointere, at der er to forskellige former for pilleovne:

  • Pilleovne luft 
    Pilleovne til luft fungerer ved at omdanne træpiller til varm luft ved afbrænding af pillerne. Den varme luft bruges så til opvarmning i det rum, hvor pilleovnen står. Nogle pilleovne kan ved brug af kanaler også opvarme de rum, der støder op til det rum, hvor pilleovnen står.
  • Pilleovne vand
    Pilleovne til vand skaber varmt vand ved at afbrænde træpiller. Det varme vand bruges til gulvvarmepaneler og/eller radiator i huset. Til disse modeller er der et tilhørende kit, som gør det muligt også at bruge pilleovnen til, at levere varmt brugsvand til både køkkenet og badeværelset. 

Hvad bruges et pillefyr til?

Et pillefyr fungerer lige som en pilleovn til vand og har samme brugsmuligheder, hvilket vil sige at den skaber varmt vand til gulvvarmen eller radiatoren. Og ligesom med pilleovnen hører der et kit med, så pillefyret også kan sørge for varmt brugsvand i køkken og badeværelse. Pillefyret har en større kapacitet end pilleovnen, hvilket betyder at det er muligt at opsamle varmt vand i varmtvandsbeholdere.

Er afbrænding af træpiller godt for miljøet?

Afbrænding af træpiller er godt for miljøet, da træpillerne er CO2-neutrale, hvilket betyder at miljøet ikke bliver belastet ved afbrændingen. Den mængde CO2 som træet oprindeligt har optaget i skoven, er den samme mængde pillerne afgiver. Man kan derfor brænde træpillerne af med god samvittighed.

Hvad er træpiller?

Træpiller er en blanding af sammenpressede træspåner og savsmuld, og det er kan være fra alle muligt forskellige træsorter. Træpillerne kan godt ligne dyrefoder, måske derfor navnet piller. Før i tiden var der problemer med træpiller af dårlig kvalitet, som skyldes at det var svært for producenterne at følge med efterspørgslen, hvilket gjorde dem mindre kritiske i forhold til hvilke materialer, der blev anvendt til produktionen. I dag er det yderst sjældent, at man oplever problemer af den art, selvom der godt stadig kan være en lille forskel på kvaliteten.

Pilleovn luft

Et eksempel på en pilleovn til luft